Waterpomp Dhemblam

Gepubliceerd op 16 december 2018 om 16:36

Op 28 februari zijn Kees Dasselaar en Henk de Lange vertrokken naar Albanie. Dit keer was het belangrijk dat er een goed overleg plaatsvond met de instanties, inzake het waterprobleem in Proganat en Lekdush. Na gesprekken met de directeur van de afdeling openbare werken, bleek het probleem van Progonat niet op  te wegen tegen een meer acuut geval.


In Dhemblan was vorig jaar al bezoek gebracht door Jasper Otte en bleken de leidingen van het depot naar de huishoudens in vergaande staat van verval(doorgeroest).
Nu bleken veel leidingen vervangen door dunnere Thyleenbuizen, waardoor dit probleem al grotendeels ondervangen is, mede ook door de vorst van afgelopen winter, waarbij veel kapot gevroren was. Normaal vriest het ca. -6 graden, maar afgelopen winter heeft het -15 graden gevroren. de gevolgen laat zich raden, temeer omdat de leidingen maar 40 cm of minder in de rotsbodem liggen. In Dhemblan stond een waterpomp uit Tsjechie, die het water vanuit het dal moet pompen.

Echter de pomp is sterk verouderd en staat meer uren stil dan wenselijk. Steeds weer moet de boel gerepareerd worden, zowel de pomp als de elektrische bedrading. Op de foto is te zien hoe de relaiskast omzeilt wordt. Veel huishoudens moeten daardoor steeds vaker, met jerrytanks en emmers, water halen vanaf het verzamelpunt uit het dal. Hier is een constante stroom van water, zoals ook op de foto te zien is.

 

Na overleg met de directeur hebben we besloten om te kiezen voor de waterpomp voor Dhemblan.
Na twee dagen onderhandelen, waarvoor we naar Tirana moesten, kwam er een bod om tegen een goede prijs de pomp te vervangen voor een zwaarder model (meer KW), waarbij de Baskhia(gemeente) de kosten voor de elektrische kast voor haar rekening zou nemen. de totale kosten voor de Werkgroep Albanie zouden uitkomen op 8500 euro.

 

Op 23 mei kregen we foto's opgestuurd van de voortgang van het project. Inmiddels draait de hele installatie voor het dorp Dhemblan volledig. we zijn dankbaar dat het zo voorspoedig verlopen is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.