Project 2019

Gepubliceerd op 16 december 2019 om 15:12

In de week van 14 oktober ben ik vertrokken naar Tirana, Albanië om daar de eerste stappen te zetten voor de Stichting. Na aankomst in Tirana ben ik doorgereisd naar Tepelenë,  Ik kom hier al 12 jaar. Eerst met Kees Dasselaar, nu als afgevaardigde voor Stichting Werkgroep Albanië Vriezenveen.

 

Na de ontmoeting met onze contactpersoon zijn de plannen uitgewerkt voor de komende dagen.
We besluiten om de voedselpakketten bij een klein buurtwinkeltje van een arme vrouw te kopen. Zo werkt het naar beide kanten voor wat betreft de plaatselijke ondersteuning.


Als we de volgende dag bij het eerste huis komen, staat de bewoner ons al op te wachten. Hij is vader van twee dochter van 11 en 13 jaar. Zijn vrouw heeft hem verlaten. Hij geeft een hele lijst op met wat hij van ons wil hebben. We vragen of we binnen mogen komen, om te kijken wat zijn dochters nodig hebben. Hier zien we een dergelijke wanorde in de woning, dat we besluiten hem hierop aan te spreken. Als we dichter bij hem komen blijkt hij zwaar beschonken te zijn. Als we vragen naar de toestand binnen wordt hij boos op ons en eist weer allerlei dingen van ons. We kunnen niet concreet met hem afspreken wat er nodig is. Het huis is vies en het stinkt. We vragen hem om daar eventueel wat aan te doen, zodat het beter is voor de gezondheid van hem en zijn dochters. Weer begint hij allerlei eisen te roepen. We besluiten voorlopig maar weg te gaan en op een later moment nog eens weer te proberen als hij nuchter is.

In de middag bezoeken we het gezin Benny. Eén van de twee dochters is alleen thuis en is de was aan het doen met de hand. Haar vader werkt op dit moment. Hij verhuurt zich per dag op het plein voor klusjes. Zijn inkomen is zeer beperkt. Het huis is schoon, maar een geweldig krot van golfplaten en lossen betonblokken. Eén ruimte is te verwarmen, maar de douche en de keuken bevinden zich in halfopen ruimten van hardboard en golfplaat. Hier bezorgen we een extra groot pakket. Met de dochter(14 jaar) spreken we af dat we later in de middag terugkomen om met de vader te praten.
We maken ook een afspraak met een klusjesman genaamd Arti. Samen kijken we of we wat aan de badkamer kunnen doen. Er liggen open stroomleidingen en is samen met de lekkende kranen, een gevaar voor de gebruikers. Ook zitten er kieren in de muur waardoor de wind vrij spel heeft. Er ontbreekt verlichting en de spoelbak van de wc ligt eraf. We overleggen met Arti of er nog wat aan gedaan kan worden. Hij ziet wel mogelijkheden en gaat aan het meten. Vilma en ik gaan in de stad een tweede hands wasmachine te regelen voor Benny’s gezin. Deze zal de volgende week bezorgd worden door een vriend. Na de prijsopgave door Arti de klusjesman, laten we de boel repareren zoals afgesproken en vastgelegd.

Vilma(ons contact) legt per dag de voortgang vast dmv foto's . 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.